يوم الحساب

Події Судного дня
Три речі, що переслідують похоронні носилки померлого
Посланник Аллаха, нехай зостануться над ним мир і благословення Аллаха, сказав: «Три речі підуть за похоронними носилками (померлого): його сім’я, його діяння і майно. Два з них: сім’я і майно повернуться назад, і він залишиться лише зі своїми діяннями ». Аль-Бухарі, 8017.

Прочитавши цей хадис, людина, стикається з тим фактом, що тільки його діяння принесуть йому користь у майбутньому житті. Саме твої благодіяння залишаться з тобою наодинці в повній мороком могилі. Сім’я, майно і ті, які допомагали тобі у скоєнні гріхів, повернуться до своїх домівок. Твої друзі, разом з якими ти робив гріхи, дуже скоро забудуть тебе. Твоє майно, яке завадило тобі поклонятися Аллаху, і яке ти так старанно збирав, залишиться на користування іншим. А тобі залишаться лише твої діяння, за які ти будеш розрахований Аллахом. У той день ти будеш каятися і шкодувати, і згадаєш про свою скороминущої життя, і скажеш: «Де ж мої багатства, мої друзі, ніхто не в змозі допомогти мені! Про якби мій Господь повернув мене назад, і я здійснював би богоугодні справи ». Однак буде вже пізно.

Про володар багатства, хіба не бажаєш ти щастя в майбутньому житті? Хіба не бажаєш ти убезпечити себе від пекельного вогню? Зверни увагу на слова Посланника Аллаха, нехай зостануться над ним мир і благословення Аллаха, який сказав: «Захистіть себе від вогню, хоча б половинкою фініка».
Про той, хто проводить свої дні, здійснюючи гріхи, сподіваючись на допомогу своїх родичів і багатства! Задумайся і знай, що прийде день, коли ти будеш у відповіді за скоєні тобою діяння! Сказав Всевишній Аллах:

«Кожній людині Ми повісили на шию його діяння (зробили їх нерозлучними з ним). А в День воскресіння Ми представимо йому книгу, яку він побачить розгорнутої. Читай свою книгу! Сьогодні досить того, що ти сам злічити свої діяння проти самого себе ». Перенесення вночі, 13-14.

В той день тобі буде велено читати книгу твоїх діянь!
Про брат мусульманин! Після того як ти дізнався істину, виконуй діяння, за допомогою яких ти зможеш захистити себе від вогню і наблизитися до раю. Не забувай той день, коли за твоїми похоронними носилками підуть твоя сім’я, майно та праведні діяння, і лише останнім залишиться тобі в допомогу. Де ж вони, твої праведні діяння?!

Момент смерті і поява ангела смерті
Це ту мить, коли людина дізнається свій результат. Це мить, коли ангел смерті закличе людини або до достатку, або до гніву Аллаха. Немає іншого шляху. Про син Адама! Уяви на мить, що ангел смерті у твого порога і ось-ось покличе тебе. І ти не знаєш, виголосить він: «О благословенна душа, виходь до прощення …» або «Про погана душа, виходь до гніву …». І якщо ти будеш закликав перших покликом, то це велике преуспеяніе і добру ознаку. Але якщо ти будеш покликаний друге покликом, то це мить великого горя, ведучий до гніву і покарання Аллаха.

Період перебування в могилі
Могила може стати для людини райським садом або вогненної ямою, тобто, людина або буде насолоджуватися благом, або страждати від покарання.

Посланник Аллаха нехай зостануться над ним мир і благословення Аллаха, сказав: «Кожному мешканцю раю буде показано його місце в пеклі. І він скаже: «О якби Аллах не наставив мене на істину» і це буде вдячністю по відношенню до Аллаха з його боку. І кожному з мешканців пекла буде показано його місце в раю. І він скаже: «О якби Аллах наставив мене на істину» і його огорне печаль ». Хадис передали Ахмад і аль-Хакім.
І справді це є вічною тугою і скорботою, так як людина дізнається, що він не повернеться на землю, і у нього не буде можливості зробити благодіяння для того, щоб врятуватися від пекельного вогню. І тому людина стане в могилі молити Аллаха про повернення на землю. А Аллах не зверне уваги ні на нього самого, ні на його слова. Сказав Всевишній Аллах:

«Коли ж смерть підступає до когось із них, він каже:« Господи! Поверни мене назад. Бути може, я стану здійснювати праведні вчинки, які я відкинув ». Але ні! Це – всього лише слова, які він виголошує. Позаду них буде перешкода аж до того дня, коли вони будуть відроджені ». Віруючі, 99-100.
Про людина! Прагни до скоєння праведних діянь, які наповнять твою могилу світлом. Читай Коран, підкоряйся батькам, дбай про сиріт, не завдавай шкоди сусідам і дотримуйся молитву в призначений час.

Повідомляється, що коли Усман ібн Аффан, нехай буде задоволений ним Аллах, ставав над могилою, він плакав так сильно, що промокала його борода. Одного разу його запитали: “Коли ми говоримо про Рай або про Аде ти не плачеш! Чому ж ти плачеш через це? “Він сказав:” Я чув, як посланник Аллаха сказав: «Воістину, могили – це перше житло світу іншого (Ахіра), і якщо людина спасеться від неї, то все подальше буде легше. А якщо він не врятується від неї, то все подальше буде набагато важче ». І пророк також сказав: «Не доводилося мені бачити видовища більш жахливого, ніж могила». “Ат-Тірмізі 2308, Ібн Маджа 4267. Шейх аль-Альбані назвав хадис хорошим.

Муджахід сказав: «Перше, що стане говорити з покійним це його могила. І скаже вона йому: «Я будинок черв’яків, самотності і мороку. Ось те, що я приготувала тобі, а що ти приготував для мене? »
Абу ад-Дарда, нехай буде задоволений ним Аллах, часто відвідував кладовища. Запитали його про причини цього, на що він відповів: «Я сиджу з людьми, які нагадують мені про День спокутування, а коли я покидаю їх, вони не зневажають про мене».

Тяжкість Судного дня
«Але подуют в ріг, і тоді втратять свідомість (або помруть) ті, хто на небесах, і ті, хто на землі, крім тих, кого Аллах побажає залишити. Потім у неї подуют ще раз, і тоді вони встануть і будуть дивитися ». Натовпи, 68.

Про людина! Що ж тебе змусило зійти зі шляху твого Господа? Чому ж двері покаяння закриті для тебе? Хіба ти не подумав про День розрахунку? Невже ти думав, що цей день не настане ніколи? Однак він настав.
«Наблизився до людей розрахунок з ними, однак вони з зневагою відвертаються». Пророки, 1.

Передається зі слів матері правовірних Аіші, нехай буде задоволений нею Аллах, що вона чула, як Посланник Аллаха нехай зостануться над ним мир і благословення Аллаха, сказав: «В Судний день люди будуть зібрані голими, босими та необрізаними». Аїша запитала: «О Посланник Аллаха! Чоловіки і жінки будуть дивитися один на одного? »Пророк нехай зостануться над ним мир і благословення Аллаха, відповів:« О Аїша! Люди будуть в такому стані, що їм буде не до цього ». Муслім, 8043.

В цей великий День, коли люди будуть зібрані нагими і босими, вони не будуть думати про те, що б дивитися один на одного, так як кожен з них буде думати про те, де вони опиняться, в пеклі або в раю. І як же їм дивитися один на одного, коли деяких людей будуть тягнути до місця збору на їхніх обличчях і животах. І ніхто не буде в стані подивитися на поруч стоїть. Одні особи будуть радіти, а на інших буде скорбота. Це день великої печалі і туги, так як людина опиниться у двох шляхів. Один із цих шляхів веде в рай, а інший в пекло. Так Всевишній Аллах описав цей великий День:

«О люди! Бійтеся вашого Господа! Воістину, струс Години є жахливою подією. В той день, коли ви побачите його, кожна мати грудної дитини забуде того, кого вона годувала, а кожна вагітна жінка викине свій плід. Ти побачиш людей п’яними, але вони не будуть п’яні, зате муки від Аллаха будуть тяжкі ». Аль-Хадж, 1-2.
Про той, хто забув це опис! Задумайся над тим, що в цей день, люди будуть роками чекати розрахунку за свої гріхи, страждаючи від спраги і від свого поту. Одні з них скажуть: «О Господи! Визволи мене від цих мук, а потім вирішуй, куди ти мене відправиш ». Однак його чекає розрахунок, і він не знає, опиниться в раю або в пеклі. У цей день люди будуть чекати розрахунку під сонцем п’ятдесят тисяч років, і будуть благати Аллаха дати їм тінь. Ангели вкажуть їм шлях до тіні, і люди прийдуть до цього місця і побачать там вогненну тінь. Таку тінь, під якою неможливо відпочити і не обпектися. Однак віруючим буде надана тінь.

Передають зі слів Абу Хурайри нехай буде задоволений ним Аллах, що пророк, та зостануться над ним мир і благословення Аллаха, сказав: «Сімох вкриє Аллах в тіні Своєї в той День, коли не буде іншої тіні, крім тіні Його: справедливого правителя; юнака , що ріс в поклонінні Господу; людини, серце якого пов’язане з мечетями *; тих двох, які люблять один одного заради Аллаха, зустрічаючись і розлучаючись (тільки) заради Нього, як чоловіка, якого побажала знатна і красива жінка і який сказав: «Воістину, я боюся Аллаха! »; того, хто подає милостиню (настільки) таємно, що його ліва рука не відає, скільки витрачає права, а (також) того, чиї очі наповнюються сльозами, коли він на самоті поминає Аллаха». * (мається на увазі людина, серце якого нерозривно пов’язане з мечетями). Аль-Бухарі, 660; Муслім, 3603.
Ці семеро будуть почастовані водою з водойми пророка, та зостануться над ним мир і благословення Аллаха, аль-Каусар, і той, хто вип’є з нього, ніколи більше не зазнає спрагу.

Передають зі слів ‘Абдуллаха бін’ Амра, нехай буде задоволений Аллах ними обома, що пророк, та зостануться над ним мир і благословення Аллаха, сказав: «(Для того щоб добратися від одного берега) мого водойми (до іншого, буде потрібно) місяць шляху , вода його біліше молока, аромат його приємніше (пахощів) мускусу, а глечики (, наявні на його берегах, по чисельності своєї) подібні небесним зіркам, і той, хто нап’ється з нього, вже ніколи не зазнає спраги ». Аль-Бухарі, 6579; Муслім, 3161.

Період, коли буде принесений Ад
Сказав Посланник Аллаха нехай зостануться над ним мир і благословення Аллаха: «В день Воскресіння з’явиться Пекло, у якого сімдесят тисяч поводів, і за кожен привід його будуть волочити сімдесят тисяч ангелів». Муслім.
Пророк, нехай зостануться над ним мир і благословення Аллаха, сказав: «В День суду з пекла вийде говорить шия з двома очима, з двома вухами і скаже:« Я для трьох: для зарозумілих, для поклонявшихся комусь крім Аллаха і для тих , хто малював ». Ахмад, ат-Тірмізі.
Про людина! Цей момент є моментом печалі, тому що кожен, побачивши принесений ангелами пекло, заблагає Аллаху і скаже: «О Господь мій спаси мене від вогню».

Сказав Всевишній Аллах: «Але ні! Коли земля перетвориться на пил і твій Господь прийде з ангелами, що вишикувалися рядами, в той день приведуть геєнни, і тоді людина згадає повчання. Але до чого таке поминання? Він скаже: «Краще б я заздалегідь подбав про своє життя!» Зоря, 21-24.

Задумайтеся про це тяжкий і скорботному періоді, коли ті люди, які не виконували свої обов’язки перед Аллахом, заволають: «О якби я був володарем праведних діянь!» І кожного разу, вимовляючи ці слова, вони будуть згадувати своє недбале ставлення до молитви, непокору батькам, несправедливе ставлення до людей, пролиту кров невинних людей, зруйновані будинки жертв терору, убитих дітей і сльози матерів втратили своїх дітей. І стануть вони жалкувати про скоєне, однак буде вже пізно.

Період перебування перед Всевишнім Аллахом
Це найстрашніший і великий момент. Людина не в змозі уявити собі страх цього моменту. Уявіть, ви стоїте на ристалище в очікуванні розрахунку і раптом чуєте голос, який скликає вас по імені, кажучи: «Про такий-то!». І ти думаєш, мене покликали, тоді як тут безліч людей і зараз почнеться розрахунок, воістину це день дуже тяжкий.

Повідомляється, що ‘Аді бін Хатім, нехай буде задоволений ним Аллах, сказав: «Посланник Аллаха, нехай зостануться над ним мир і благословення Аллаха, сказав:« Кожен з вас обов’язково постане перед Аллахом, і не буде між ними ні перешкоди, ні товмача , який став би перекладати (слова людини), і (Аллах) обов’язково запитає (людини): «Хіба не дарував Я тобі багатство?» – і той відповість: «дарував». Потім Він обов’язково запитає: «Хіба не направив Я до тебе посланця?» – І той відповість: «Направив», а потім (чоловік) подивиться направо і не побачить нічого, крім полум’я (пекла), і подивиться наліво і не побачить нічого, крім полум’я (пекла), так нехай же кожен з вас захистить себе від вогню хоча б за допомогою половинки фініки, а якщо не знайде і цього, то – за допомогою доброго слова! »Аль-Бухарі, 1413; Муслім, 5798.

Аллах Всевишній сказав: «В той день ви станете, і ні одна ваша таємниця не залишиться прихованої». Неминуче, 18.

Сказав Посланник Аллаха нехай зостануться над ним мир і благословення Аллаха: «В День суду віруючий наблизитися до свого Господа Святий Він і Великий і виявиться під Його Милістю, (тобто наодинці з Ним). Потім йому нагадають про його гріхи. Запитає його Господь: «Ти пам’ятаєш ці гріхи?» Віруючий відповість: «Так, о мій Господь». І скаже Господь: «Воістину я приховав твої гріхи в мирського життя і прощу їх тобі сьогодні». І буде піднесена йому книга з його благодіяннями. А що стосується невірних і лицемірів, то їм скажуть перед усіма творіннями: «Це ті, які вважали неправдою те, що було послано від Аллаха».

Цей момент є самим сумним і страшним для невірних і лицемірів, так як вони будуть покликані і в присутності великої кількості людей їх назвуть брехунами, які заперечували аяти Аллаха, і кожен дізнається їх по їхніх обличчях. Сказав Всевишній Аллах: «У День воскресіння ти побачиш тих, які зводили наклеп на Аллаха, з почорнілими особами. Хіба не в Геєні обитель згорділих? »Натовпи, 60.

Визнання гріхів частинами тіла
Частини тіла людини будуть визнавати вчинені ними гріхи. Всевишній Аллах сказав: «… в той день, коли їхні мови, руки і ноги будуть свідчити проти них про те, що вони зробили». Світло, 24.
Всевишній Аллах також сказав: «Сьогодні ми запечатали їх уста. Їх руки будуть говорити з Нами, а їхні ноги будуть свідчити про те, що вони набували ». Йа Сін, 65.
«Вони скажуть своїй шкірі:« Чому ви стали свідчити проти нас? “Вони скажуть:« Нас змусив говорити Аллах, Який змусив говорити всяку річ ». Він створив вас в перший раз, і до Нього ви будете повернуті. Ви не намагалися сховатися від свідчень вашого слуху, ваших поглядів і вашої шкіри. Але ви припускали, що Аллах не знає багато чого з того, що ви робили. Ці ваші припущення, які ви робили про ваш Господі, погубили вас, і ви виявилися одними з потерпілих збиток. Якщо навіть вони проявлять терпіння, їх обителлю буде Вогонь. Якщо ж вони попросять про прихильності, то до них не будуть прихильні (або якщо до них виявлять прихильність, то вони не стануть шукати прихильності) ». Роз’яснено, 20-24.

Про людина! Бійся залучати до гріхів свої частини тіла, навпаки, направ їх до скоєння благодіянь, тому що в той День вони розкажуть все що скоювали. І про діяння стануть свідчити не тільки органи, але навіть земля, по якій ти ходив.

Сказав Всевишній Аллах: «… в той день вона повідає свою розповідь, бо Господь твій вселить їй це». Землетрус, 4-5.
Пророк та зостануться над ним мир і благословення Аллаха, прочитавши ці аяти своїм сподвижникам, сказав: «Чи знаєте ви, про що вона повідає?» Сподвижники відповіли: «Ні, про Посланник Аллаха». Пророк сказав: «В день суду повідає про всі діяння людини жив на землі і скаже: це було зроблено тоді-то, а це було скоєно тоді-то». Ат-Тірмізі.

Момент роздачі книг з діяннями і поділ людей на три групи
Це той день, коли люди розділяться на прихильників істини і прихильників омани. Це день коли люди отримають свої книги з діяннями, а потім мешканці раю будуть відокремлені від мешканців пекла. Кожна людина з трепетом очікуватиме той момент, коли йому вручать його книгу, і буде роздумувати про те, в яку ж руку йому її вручать. І раптом він побачить, як йому підносять її справа, і стане він радіти від радості і скаже: «Ось! Прочитайте мою книгу! Я вірив в те, що мені пред’являть рахунок, для нього буде втішна життя ». Неминуче, 19-21.

І тоді ангели скажуть йому: «Їжте і пийте во здравіє за те, що ви зробили в минулі дні!» Неминуче, 24.
А мешканцям пекла їх книги будуть вручені ліворуч або з-за спини і тоді їх огорне велика скорбота, і вони скажуть: «Краще б мені не вручали моєї книги! Не знати б мені, який мій рахунок! Краще б вона була кінцем усе! Не допомогло мені моє багатство! Позбувся я своєї влади! »Неминуче, 25-29.
«Схопіть його і Закуйте, потім киньте його в Пекло». Неминуче, 30-31.
Імам аль-К’уртубі, нехай буде милостивий до нього Аллах, сказав щодо цього аята: «Для виконання наказу Аллаха приготувати тисячі ангелів і зв’яжуть його руки до його потилиці. Потім його введуть у вогонь і прив’яжуть його семідесятіаршінной ланцюгом ».

Про людина! Це важкий і великий день, до якого ти повинен бути готовий. Тому що в цей день, тобі піднесуть книгу, в якій ти побачиш вчинені тобою перелюбу, зароблене забороненим шляхом майно, вчинені тобою лихослів’я, поширення чуток серед людей, лжесвідчення, вбивства невинних людей. Горе ж тобі, якщо твою книгу піднесуть тобі ліворуч або з-за спини.

Ваги для зважування діянь людей
Сказав Всевишній Аллах: «У День воскресіння Ми встановимо справедливі Ваги, і ні з ким не надійдуть несправедливо. Якщо знайдеться щось вагою з гірчичне зернятко, Ми принесемо його. Досить того, що Ми ведемо рахунок! »Пророки, 47.
«А в той день, коли засурмлять в ріг, між ними не залишиться родинних зв’язків, і вони не будуть розпитувати один одного. Ті, чия чаша Терезів виявиться важкою, знайдуть успіх. А те, чья чаша Весов окажется легкой, потеряют самих себя и вечно пребудут в Геенне». Верующие, 101-103.
«Это – те, которые не уверовали в знамения своего Господа и во встречу с Ним. Тщетны будут их деяния, и в День воскресения Мы не определим для них никакого веса». Пещера, 105.

Сообщается, что однажды Аиша, да будет доволен ею Аллах, вспомнила об Огне и заплакала. И пророк да пребудут над ним мир и благословение Аллаха, спросил ее: «Почему ты плачешь?» Она ответила: «Я вспомнила об Аде. О посланник Аллаха, будем ли мы вспоминать о своих семьях в День воскрешения?» Он ответил: «Что касается трех мест, то, оказавшись там, никто не будет вспоминать никого: у Весов, пока не выяснится, тяжела или легка (чаша с его благими делами); когда станут разносить книги (с записями деяний), когда будет сказано: «Вот, прочтите мою книгу!» (аль-Хаккъа, 19), пока не выяснится, в правую руку подадут ему его книгу, в левую или со стороны спины; и когда люди будут на Сырате, который будет проходить над Адом». Абу Давуд 4755.

О брат мусульманин! Готовься к тому дню, совершая благодеяния, когда ты будешь стоять перед Всевышним Аллахом и отвечать за свои действия. Не будь в числе тех, кто считает ложью и отрицает аяты Аллаха.
Всевышний Аллах сказал о них: «Если бы ты только увидел их, когда их остановят перед их Господом. Он скажет: «Разве это не истина?» Они скажут: «Конечно, клянемся нашим Господом!» Он скажет: «Вкусите же мучения за то, что вы были неверующими!» Те, которые отрицали встречу с Аллахом, уже оказались в убытке. Когда же внезапно для них настанет Час, они, неся свои ноши на своих спинах, скажут: «Горе нам за то, что мы упустили там!» Как же скверно то, что они понесут!» Скот, 30-31.

Речь Иблиса в аду обращенная к обитателям ада
После того как обитатели рая войдут в рай, а обитатели ада войдут в ад, Иблис произнесёт им свою знаменитую речь. Это момент самого великого сожаления и те люди, которые проливали кровь невинных людей, взрывая общественные места, горько пожалеют о содеянном. Всевышний Аллах сказал: «Когда дело свершится, (то есть обитатели рая войдут в рай, а обитатели ада войдут в ад), сатана скажет (грешникам): «Воистину, обещание Аллаха было правдиво, а я обещал вам, но не сдержал данного вам слова. У меня не было над вами никакой власти. Я звал вас, и вы послушались меня. Посему не порицайте меня, а порицайте самих себя. Я не могу помочь вам, а вы не можете помочь мне. Я не причастен к тому, что ранее вы поклонялись мне». Воистину, беззаконникам уготованы мучительные страдания». Ибрахим, 22.

О Аллах! Наставь нас на истину по милости Своей!
Амин!
Автор: Яшар Курбанов
Подготовлено редакцией http://www.taifatul-mansura.com

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>